A Rákóczi-kastély felújítása – Borsi

Borsi település Szlovákiában, az egykori Zemplén vármegye területén, a határtól néhány kilométerre fekszik a Bodrog folyó völgyében. 1560−63 között Henyey Miklós füzéri várnagy építtette fel itt kastélyát. Ezután házasulások révén a Lorántffyk, majd a Rákóczik birtokába került a reneszánsz várkastély, amely az 1650−77 közötti időszakban élte virágkorát. 1676-ban itt született II. Rákóczi Ferenc.

A kastély 1990-ben a Borsi Önkormányzat tulajdonában került. Kezelését a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság vette át, amely lehetővé tette a kastély látogathatóságát, programok szervezésével ápolta a fejdelem emlékét.

A kastély épületszárnyai jelenleg három oldalról határolt udvart fognak közre, amely dél felől nyitott. A kastély két épületrészből áll: a nyugati szárny 16. századi eredetű, a keleti szárny a 20. század negyvenes éveiben épült, 17. századi épületek elbontása után. A kastély eredetileg teljesen zárt tömböt alkotott, belső udvarát délről is egy épületszárny határolta, azonban az egykor itt állt palotának már csak a romjai találhatók meg. A kastély mindkét álló szárnya egyemeletes, nincs alápincézve.

A kastély felújítási folyamata 1999-ben kezdődött meg. Az előkészítési munkában részt vett a magyarországi Országos Műemlékvédelmi Hivatal (OMvH), az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ (ÁMRK), valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Sárospatakról. A szlovák oldalról a terebesi múzeum végezte a régészeti kutatásokat.

A tervezést az egykori ÁMRK építésze, Wittinger Zoltán és a kassai Atelier Drahovsky és a Pásztor Építész Iroda vezető tervezője, Pásztor Péter építészprofesszor közösen végezték. A szlovákiai műemlékvédelmi hatóságok kiemelt ügyként kezelték a felújítást, és a jogszabályok keretein belül minden lehetséges módon támogatták a kutatási, tervezési és kivitelezési folyamatokat.

Szöveg: Wittinger Zoltán
Fotó: Wittinger Zoltán, Németi Róbert

A felújítás története Wittinger Zoltán és Pásztor Péter vezető építészek személyes tolmácsolásában az Országépítő folyóirat 2021/3-es számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.