Családiház, Nagykovácsi – Engelmann Tamás

Ez az épület Engelmann Tamás eddigi legkiérleltebb épülete, illetve talán szerencsésebb legösszetettebbnek nevezni.
Az épület egy duplaméretű saroktelken áll, a település egy viszonylag új parcellázású részén. A lejtésviszonyok lehetővé tették egy, a kilátás felé több szintes mérettel megnyíló, igényes családi ház tervezését, elhelyezését. A felső utca felőli főbejárat oldalán az épület kimondottan alacsony, „éppencsak” földszintes megjelenésű, ezt a nézetet a lepelszerűen hullámzó tetők látványa uralja. Az előkertben az épülethez csatlakozó, lábakon álló kerti tető alá kerültek a külső parkolók.
A bejárathoz csatlakozik az épület vezérszintje, ahol konyha-étkező, kamra, dolgozó, wc, gardrób, vendégszobák, és az étkező terasza kapott helyet. Fél méterrel lejjebb van a nappali és a terasza, illetve további egy méterrel lejjebb az fitnesz és a borozó található, szintén hozzá tartozó terasszal.
Amennyire láthatatlanok a térfalak az utca felé, annyira szertelen és intenzíven megnyíló az épület az udvar felé. A hullámzó vonalú üvegfalakat, egyszerű formájú, de a függőlegesből kibillentett terméskő oszlopok tagolják, amik egyébként a beltérben is megjelennek. Az üvegfalakhoz, a terepviszonyokat lekövető és megidéző, lágy ívű teraszok csatlakoznak, szintén terméskő burkolatú lábazati falakkal.
A tetőtérben hálók vannak és egy, a tetőterasszal egybenyitott társalgó. Ezek térfalainak, az utcai oldali tetőzet enyhe megemelése adott helyet.
Az úszómedence eredetileg egy nagyvonalúbb, föld alá süllyesztett, részben zöldtetővel fedett, belső megközelítésű kialakítással lett megtervezve, eltolható plexi-donga falakkal.

 

Engelmann Tamás további épületei a honlapunkon:
http://orszagepito.net/epuletek/engelmann-tamas-epiteszete-asztalos-haz/
http://orszagepito.net/epuletek/engelmann-tamas-gyuru-haz/
http://orszagepito.net/epuletek/farkas-haz/