Közösségi Borászatok, Tokaj-hegyalja – Salamin Ferenc

2019. november 14-én avatták fel hivatalosan a Közösségi Infrastruktúra épületeit. A Kormány 2016-os határozatával támogatta a Tokaji Hegyközségi Tanács projektjét, a Közösségi Infrastruktúra Programot. A megvalósításra létrehozták a Tokaji Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft-t, amely a beruházást lebonyolította, felépítette az épületeket és üzemelteti a szolgáltatásokat.
A programban az alábbi elemek valósultak meg:
– három Közösségi Borászat (Bodrogkisfalud, Hercegkút, Tállya),
– Beszerzési Központ (borászati szakáruház, Bodrogkisfalud)
– Borvidéki Kutató Központ (Tarcal)
– Mobil Infrastruktúra (palackozás, címkézés, szűrés), gépi szőlőművelés eszközei
– további speciális tevékenységek (precíziós oltványültetés, tartósítószer mentes musttöltés, gyöngyöző és habzó borok palackozása, pezsgősítés – leforgatás – degorzsálás).

Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntője

Az ünnepélyes avatón a bodrogkisfaludi Közösségi Borászatot Dr. Nagy István Agrárminiszter, Hörcsik Rihárd és Koncz Ferenc országgyűlési képviselők adták át. Az ünnepség utáni bemutatón a magántermelőknek már a közösségi borászatokban készült, 2018-as borait lehetett megkóstolni. A borok mellé válogatott hegyaljai sajtok és sonkák, valamint helyi kézműves kenyér is járt.

Pásztor Péter, a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjének köszöntője:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft ügyvezetőjeként szeretettel köszöntöm Önöket a Tokaji Közösségi Infrastruktúra Alap Program ünnepélyes záró rendezvényén, amely egyben a program legnagyobb beruházási elemének, a bodrogkisfaludi szolgáltató borászati központnak az ünnepélyes megnyitója is.

Külön köszöntöm, Dr. Nagy István urat, Magyarország Kormányának Agrárminiszterét, Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő urat, Koncz Ferenc országgyűlési képviselő urat, valamint Demeter Ervin urat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetőjét.
Köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat és személyesen tisztelik meg rendezvényünket

Épületet avatunk, programot zárunk, de igazán egy közösségi sikert ünnepelhetünk a mai napon.
Egy olyan sikert, amihez valamennyi itt jelenlévő meghívott közös hitére, munkájára és kitartására szükség volt, egy olyan sikert, amely csak a kölcsönös bizalom jegyében születhetett meg.

Egy műszaknyi idő is kevés lenne, ha fel kellene sorolni a programban megvalósult fejlesztéseket, a három szolgáltató borászati központ által nyújtott szolgáltatásokat, a szőlő gépi művelési és oltványültetési lehetőségeket, a közösségi beszerzési rendszer eredményeit, az új kutató és laborközpont berendezéseit, szolgáltatásait.

De néhány reprezentatív adatot, eredményt mindenképpen meg kell említenünk.
A Program teljes költségvetése 8,2 milliárd Ft volt, amely teljes egészében hazai forrású, kormányzati támogatás, uniós támogatási részt nem tartalmazott.
A támogatási szerződés aláírására 2016. augusztus 12-én került sor, a program befejezési határideje 2019. november 30., azaz alig több mint három év alatt épültek fel a közösségi infrastruktúra épületei, alakult ki a tokaji közösségi modell.
Az elkészült üzemeket természetesen használatba is vettük, így a hercegkúti üzemünk a 2018-as, a bodrogkisfaludi üzem a 2019-es szürettől áll a termelők rendelkezésére, várakozásainkat meghaladó 85 % feletti kapacitás kihasználtsággal, a szőlő gépi művelési ágazatunk ez év tavaszától szolgáltat, közel 20 ha-on telepítettünk oltványt és közel 60 ha-on nyújtottunk művelési szolgáltatást.
A beszerzési központunk ebben az évben 1,5 millió palackot forgalmazott, jelenleg is közel 500 féle terméket értékesítünk a közösségi gazdaboltban.

Engedjék meg, hogy a rendelkezésemre álló néhány percet a köszönetre szánjam. Hosszú a sor.

Elsőként köszönjük Magyarország Kormányának, hogy bizalmat szavazott a borvidék jövőjének. A támogatásukkal létrejött beruházásaink műszaki tartalma és minősége, a szolgáltatásaink iránti igény igazolja döntésüket. Megszolgáltuk a bizalmat, projektünk a megvalósítás során minta értékűvé vált. Szívesen veszünk részt további közös sikerekben.

Köszönjük a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának, aki a közösség jövője érdekében felvállalta, hazánkban első borvidéki köztestületként, hogy saját kezébe vegye a közösségi szakmai fejlesztéseket és az egyedülálló működési modell kialakítását. Külön köszönöm Prácser Miklós, Kalocsai László és Dr. Molnár Péter uraknak a program tervezése és megvalósítása során számomra nyújtott segítségüket.

Köszönjük az agrárminisztériumi kollégáknak, hogy segítették a program pénzügyi lebonyolítását, előrehaladását.
Köszönjük Salamin Ferenc és Erhardt Gábor építészeknek, akik az épületek funkcionalitásának elsődlegességét szem előtt tartva tervezték meg a tájat, tájképet nem romboló épületeinket. Nélkülük soha nem tudtam volna megkülönböztetni és egy húszéves szakmai gyakorlattal rendelkező kőműves mesternek elmagyarázni a rusztikus vakolatok öt alaptípusát, a tojáshéj szín 36 árnyalatáról nem is beszélve.

Köszönet illeti a kivitelezők munkáját is. Egy egyszerű épület kivitelezése is sok gonddal, bajjal jár, itt sem volt ez másképp, hiszen öt ipari-kereskedelmi ingatlan került felépítésre, de példaértékű volt az együttműködő készségük, átérezték a program üzenetét és fontosságát. A minőség fogalmát – mint a sikeres együttműködés zálogát – azonosan értelmeztük, sajnos az idő sokkal relatívabb fogalomnak tűnt a munka során. Szívesen látjuk őket a további beruházásainkon is.

Köszönjük a technológiai beszállítók megbízhatóságát, szakmai tanácsait. Látogatóink is elismerően nyilatkoztak a beépített technológiák minőségéről. Egy német testvérváros lakói látogatták meg az üzemünket és a prések előtt szelfiztek. Németországban még nem láttak öt Wilmes prést egymás mellett. Reméljük, hogy egyre többen fejlesztenek velük együtt a borvidéken.

Köszönjük az engedélyezésben, műszaki ellenőrzésben részt vevő szakemberek munkáját, tanácsait. A harmadik üzemnél már teljesen képben voltunk az engedélyek rendszerében, kár, hogy nincs negyedik üzemünk.

Köszönjük az építési helyszínek polgármestereinek, jegyzőinek segítő együttműködését. Sokszor a harmadik szemünk ők voltak az építkezéseknél.

Köszönjük a hegyközségben dolgozó kollégák, hegybírók segítő támogatását, tanácsait.

Mindenki tapasztalta már, hogy a legjobb eszköz is haszontalan, ha nem jó kézben van. A beruházások megvalósításán túl legnagyobb kihívásunk a közösségi működési modell kialakítása és a szükséges személyi állomány biztosítása volt.
Köszönet illeti meg valamennyi kollégámat, akik egy még épülőben lévő cégben megtalálták a helyüket, motiváltságukkal, kiváló szakmai munkájukkal és emberi hozzáállásukkal biztosították közös sikerünket. A borászati üzemvezetők átlag életkora 25 év. A legfiatalabb és legtapasztaltabb kolléga életkora között 39 év van. Minta értékű az együttműködésük.
A tudás generációról generációra történő átadása, halmozódása ezen a borvidéken a siker záloga is egyben, a nyári iskolai szünetben tíz középiskolás diák dolgozott az üzemeinkben. Négy közülük kollégák gyermeke. Kiváló, fegyelmezett munkát végeztek. Az elmúlt három év legfelemelőbb érzése volt számomra, amikor láthattam generációkat együtt dolgozni. Négy hétre szegődtek hozzánk, hat-nyolc hét lett belőle. A tíz diákból három a nálunk töltött hat-nyolc hét után döntött a szőlész-borász szakirányú továbbtanulás mellett. Ez is a kollégák érdeme, a program sikere.

És a sor végén talán a legfontosabb. Köszönjük valamennyi, a közösségi infrastruktúra központ szolgáltatásait elsőkként igénybe vevő termelőnek, hogy bennünket választottak, bizalmukkal letették a voksukat a közösségi összefogás ereje mellett.
Döntésük helyességét a mai napon kóstolható borokon keresztül Önök is megtapasztalhatják.

Hörcsik Richárd, Dr. Nagy István és Koncz Ferenc avatója

Tisztelt Hölgyeim és Uraim !
A mai ünnepség a beruházási szakasz lezárultát jelzi, valójában most értünk el a starthoz. Adott egy korszerű infrastruktúra, adott egy kiváló szakmaiságú dolgozói kollektíva. És adott az a széles termelői kör, aki nem egyszerűen csak használja a közösségi infrastruktúrát, de szakmai műhelyként és képzési centrumként is számít ránk, fejlesztési ötleteit megosztja velünk.
Csak közösen érhetünk el az egész borvidéket érintő sikereket, az összefogás a fejlődés alapja. Ehhez nyújt a közösségi infrastruktúra lehetőséget, teret.
Kollégáim nevében is kívánom, hogy érezzék magukénak a létrejött közösségi infrastruktúrát, kérem legyenek nyitottak az összefogásra, sikeresen éljenek az általunk nyújtott lehetőségekkel!

Köszönöm a figyelmüket és felkérem Dr. Molnár Péter urat, a Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanácsának Elnökét, hogy tartsa meg köszöntőjét.

Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnökének megnyitó beszéde

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselő Urak és Kormánymegbízott Úr!
Kedves Kollégák! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanácsa nevében nagy tisztelettel köszöntöm Önöket ünnepségünkön.
Azt gondolom, hogy a világ egyik legkülönlegesebb borvidékén élünk. Mi, akik itt élünk és dolgozunk, nap, mint nap érezzük ezt. A szakmai szempontból szinte tökéletesnek mondható klimatikus és geológiai adottságok mentén évszázadok alatt kialakult szőlészeti és borászati munkát és az e mentén kialakult gyönyörű tájat az UNESCO világörökségi címmel ismerte el 2002-ben.
Engedjék meg, hogy egy rövid történelmi visszatekintéssel kezdjem gondolataimat. Közel ezer éve terem szőlő e tájon. A XIII. századtól sok írásos emlék is bizonyítja elődeink munkáját, az aszúbor jelenleg ismert első írásos említése 1571-ből származik a Garay család egy hagyatéki szerződéséből.
Tokaj-Hegyalja az eredetvédelem bölcsője. A XVII. századra a tokaji bornak olyan becse lett, hogy a minőség és eredetvédelem érdekében 1613-ban, majd 1641-ben mezővárosaink közös tanácskozás után megalkották azt a szigorú szabályrendszert, a Regulamentum Culturae Vinearumot, mely a mai napig alapja munkánknak. Ez a közös gondolkodás alapozta meg a mai hegyközségi rendszert. Több mint száz év elteltével a tokaji termelők a királyhoz fordultak annak érdekében, hogy a korábban meghozott helyi szabályokat erősítse, rendelettel védje meg. Így vált Tokaj-Hegyalja a világ első zárt borvidékévé 1737-ben. 1720 táján szintén a mi borvidékünkön született meg a világ első termőhelyi besorolása, klasszifikációja. Múltunk gazdag, őseink feszes munkával alapozták meg mai tudásunkat.
Csak a legfontosabb szakmai tényeket kiemelve, ilyen történelmi alapokon folytatódott a munka az 1989-es rendszerváltoztatást követően. A borvidék szőlészei és borászai kitartó munkájukkal visszahelyezték Tokajt a világ bortérképére. Ma újra elmondhatjuk, hogy a legjobb tokaji borok a hazai jelenlét mellett újra megjelentek a legfontosabb nemzetközi piacokon, sok országban elérték a csúcsgasztronómia asztalait. Borászaink folyamatosan jól szerepelnek a rangos nemzetközi borversenyeken, de láttuk, látjuk, hogy a prosperitás még nem jött el. Mintegy tíz évvel ezelőtt indult meg egy együttgondolkodás annak érdekében, hogy elért eredményeinket, adottságainkat és lehetőségeinket is számba véve stratégiai tervezéssel alapozzuk meg a vidék további fejlődését.
Elkészítettük a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Nemzeti Programot, azt a komplex vidékfejlesztési programot, amelynek célja Tokaj-Hegyalja hosszútávon fenntartható fejlődésének megalapozása volt.
A Nemzeti Program tervezete 2013 decemberében került a Kormány asztalára. A Kormány a helyi gondolkodást támogatta és Tokaj-Hegyalja kiemelt fejlesztési térséggé vált.
A Hegyközségi Tanács e stratégia részeként kezdte el kidolgozni a Tokaji Borászati Közösségi Infrastruktúra Program részleteit. 2016. március 1-én hozott határozatot a Kormány a Tokaji Borvidék Borászati Közösségi Infrastruktúra Program támogatásáról.
A határozat szerint a Kormány „támogatja, hogy a Tokaji Borvidéken a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, mint kedvezményezett által borászati közösségi infrastruktúra program kerüljön megvalósításra azzal a céllal, hogy a Tokaji Borvidéken lévő valamennyi borászat borkészítési technológiai háttere közösségi alapon kialakításra, illetve javításra kerüljön, és ehhez valamennyi tokaji borvidéki borászat egyenlő feltételekkel hozzáférhessen.”

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa kizárólagos tulajdonosként alapította meg a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft-t, azzal a feladattal, hogy a társaság valósítsa meg a beruházásokat, valamint üzemeltesse a létrejött kapacitásokat.
A program részeként megvalósult:
– Szolgáltató borászati központ – Hercegkút,
– Szolgáltató borászati Központ – Bodrogkisfalud,
– Szolgáltató borászati Központ – Tállya,
– Mobil Infrastruktúra (palackozás, címkézés, szűrés),
– Beszerzési Központ – Bodrogkisfalud,
– Szőlő gépi művelés eszközparkja,
– Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet új épülete, új analitikai és mikrobiológiai laboratórium – Tarcal.

Új, helyben eddig nem biztosított szolgáltatások váltak elérhetővé:
– Precíziós oltványültetés,
– Tartósítószer-mentes musttöltés,
– Gyöngyöző és habzó borok palackozása,
– Tradicionális pezsgőkészítés teljes technológiája.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a program minden elemével segíteni kívánja a helyben gazdálkodók munkáját, versenyképességének növelését. A beszerzési központon keresztül kedvező alapanyag árakat, a szolgáltató borászati központok által korszerű, magasabb minőségű és innovatív termékelőállítást biztosítva, ezáltal javítva a szőlészet és borászat jövedelmezőségét. Olyan lehetőséget kaptunk, mely európai szinten is egyedi. A mi dolgunk, hogy jól, a borvidék és termelőink javára hasznosítsuk, éljünk vele.
A jó felszereltség, a világszínvonalú technológia mit sem ér, ha szakmai életünket a teljesség igényével nem gondoljuk végig. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának célja a minőségi, korszerű és jövedelmező szőlőtermesztés és borkészítés feltételeinek megteremtése, és ezáltal a Borvidéken élők helyben maradásának és a térség fenntartható fejlődésének elősegítése.
2018 végén a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa mintegy fél éves, alapos egyeztetést és együtt gondolkodást követően elfogadta a Tokaji Borvidék Fejlesztési Stratégiájának Alapvetéseit. Eldöntöttük, hogy az adminisztrációs rendszer, a szőlészet, borászat, eredetvédelem, oktatás és kutatás megoldandó feladatai mellett elindítjuk a Tokaji borvidéki szintű összehangolt és hatékony piacépítést, marketinget, amelynek forrásait részben a ma átadásra kerülő fejlesztés bevételei fogják finanszírozni.
Engedjék meg, hogy a hegyaljai szőlészek és borászok nevében köszönetünket fejezzem ki Magyarország Kormányának a Program megvalósításához nyújtott támogatásért. Köszönjük Dr. Nagy István miniszter úrnak, Dr. Feldman Zsolt államtitkár úrnak, Gál Péter főosztályvezető úrnak, valamint az Agrárminisztérium minden érintett dolgozójának a korrekt együttműködést, segítséget. Köszönet illeti Héjj Dávid urat, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsának elnökét, a program beindításához nyújtott támogatásáért. Köszönjük Pásztor Péter ügyvezető úr alapos és kitartó hozzáállását, közreműködő kollégáink munkáját.

Tudni kell időnként megállni és ünnepelni elért eredményeinket. Ma ünnepelünk, de holnap már újra indul a munka. A világ legszebb szakmája a miénk és a világ egyik legkülönlegesebb, legjobb borvidékén dolgozhatunk. Hogy hogyan fognak utódaink megítélni minket? Milyen borvidéket hagyunk rájuk? A lehetőségeink jók, de a sikerért nekünk kell megharcolnunk, rengeteg munkával. Teszünk érte, közösen.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Fotók: magyarepitok.hu/Bernát Benjámin, Dénes György, Salamin Ferenc
További fotók: https://magyarepitok.hu/kepriport/2020/01/megujult-a-magyar-boraszat-hegyaljai-tudomanyos-kozpontja-fotokkal