Ravatalozó épület, Tass – Czégány Sándor

A legutóbbi lapszámunkban Czégány Sándorral készült interjút közöltünk, amelyben szó esett az általa tervezett tassi Ravatalozóról. Az épület rövid ismertetésével és a tervező által készített fotóival kívánunk áldott húsvéti ünnepeket olvasóinknak.

Tasson a református temetőben található a Nemzeti Színház első intendánsa: Földváry Gábor kriptája, melyet a hatvanas évek végétől ravatalozóként használtak. Az egyetemen Kerényi Józsefnél diplomáztam és ide, szülőfalumba terveztem ravatalozót. A diplomatervem nem épült meg. Az önkormányzatnál nagynak érezték az épületet, ezért 2006-ban újraterveztem, rajzoltam hozzá téglajegyet és egy nagy plakátot is. Ez a téglajegy elkerült egy presbiter lányához Helvéciára és ez alapján hívtak meg a református templom tervezési pályázatára.

Telt az idő, a 2006-os ravatalozó sem épült meg. Szerettek volna egy könnyebben megvalósítható, még kisebbet: ismét rajzoltam egy másikat, az egy kunhalmos változat volt. 2016-ban az utolsó változatot beáraztatták kivitelezőkkel, úgy tűnt meg lehet csinálni 22 millió forintból. Sikerült rá pályázati pénzt szerezni, de addig húzódozott, hogy mire megépült 60 millió lett. Ebben a ravatalozóban benne van minden, amit eddig tanultam és fontosnak tartok.

A ravatalozó három fő részből áll. Az első halottaink tárolása, a koporsó lezárására, a végső személyes búcsúra szolgáló helyiség, a középső egy fedett nyitott védett ravatalozó tér, a harmadik a kiszolgáló kis helyiségek, wc.

A középső  hangsúlyos teret a nyolcas szám dominálja. A nyolc nemcsak a végtelen jele, de a nyolcadik napot is jelöli: a feltámadás napját. Nyolc szirma van a rózsaablaknak a nyugati falban – utalás a község által eddig használt Földváry sírbolt építészeti megjelenésére. A ravatal fölött a tetőben  nyolcágú felülvilágító, a  Betlehemi csillag látható – Jézus Krisztusra születésére emlékeztet. Nyolc arkangyal tartja a tetőt, akik a tassi fejfát mintázó vasbeton pillérekből bújnak ki, szimbolikus pálmaágakat tartva az elhunyt fölé, amint utolsó útjára kísérik. Hasonlóan Jézus jeruzsálemi bevonulásához virágvasárnapján, csak itt reményeink szerint az (égi) mennyei Jeruzsálembe (Jel,21) kísérnek bennünket…

A Czégány Sándorral készült interjú az Országépítő folyóirat 2022/4-es számában olvasható. A lap beszerezhető ITT.

Az épületről médiatartalom is készült, amely megtekinthető ITT.