Horgászközpont, Tiszafüred – Tóth Péter

A Tiszafüreden, az Örvényi Morotva mellett épült Tisza-tavi Horgászközpont egy nagyobb, komplex turisztikai és oktatási beruházás első eleme.
Az alföldi parasztházakat idéző stílusban megtervezett és kivitelezett épület 11 horgászegyesület és több ezer horgász központja, közösségi tere Magyarország legnagyobb horgásztava, a Tisza-tó mellett.
Az épület három funkcionális egységből áll: a halőrök szárnyából, a fogadóépületből és az irodarészlegből. Az észak-keleti részben kerültek elhelyezésre a halőrök által használt helyiségek és a mellékhelyiségek. Az épület középső traktusában, súlypontjában egy tágas fogadótér van kandallóval, amely egy tárgyalóval kapcsolódik a halőrök helyiségeihez. A dél-nyugati szárnyban a működtető Tisza-tavi Sporthorgász Kft . ügyintézéshez szükséges irodái kaptak helyet.

Részlet a vázlatterv műszaki leírásából:

Egy nagyobb egész első eleme

Magyarország vérzivataros történelmét az elveszett csaták sorozatával szokás jellemezni. Ez a tény azonban az éremnek csak az egyik oldala. Kevés szó esik arról, hogy ez a sokszori pusztítás csak azért volt lehetséges, mert mindig voltak, akik újra és újra merték és akarták kezdeni az életüket a romokon. Innen nézve legyőzhetetlen életerő, kitartás és siker már pusztán az a tény is, hogy felhangzik a magyar szó itt a Kárpát-medencében.

A vadregényes- titokzatos Tisza tó partján ismét újjászületni készül a táj. Magyarország halászati kultúráját bemutató mesélőkert készül, mely az elfeledett Tiszaörvény Árpád kori temploma és az újként tervezett fogadóépület közé vetíti vizes történelmünk több évszázados kultúráját. A tanösvény a Tiszához méltó módon kanyarog és köti össze azokat a nevezetes pontokat, melyek egy-egy szeletét mutatják be ennek a gazdag világnak. Reményeink szerint ez az élő múzeum, mint pedagógia módszer is működőképes lesz. A kiállítótér önmagában is életképes egység állandó lakókkal és itt dolgozókkal. A természeti és épített részek szinte észrevétlenül adják egymásnak a látogatókat. A múzeum szó itt nem a nosztalgia szinonimája, hanem a kapocs a múltunk és jelenünk között. Hisszük, hogy csak így lehet ismét jövőt építeni. Ezért nem hagyjuk a templomot, s az iskolát!

Budapest, 2013.06.10.

Dr Szűcs Endre, Kis Kálmán és Tóth Péter építészek

Fotó: Jurassza Zsófia

Tóth Péter további épületei honlapunkon:
http://orszagepito.net/epuletek/schieszl-pince-csopak/