Országépítő folyóirat 2023/3 – Lapajánló

Megjelent az Országépítő folyóirat 2023/3-as száma.

„… a Királyi Palota a magyarság emblematikus, szimbolikus helyszíne, történelmi identitásának része, amely attól, hogy de facto évszázadokig nem volt királyi vagy állami székhely, a köztudatban az maradt. Történelmi mérceként. Nem a királyi funkció a lényeg, hanem az abban is kifejeződő állami és nemzeti identitás. Helyreállítása – amennyire az lehetséges szakmai szempontból – prioritást élvez, mert szerves része a függetlenségre törekvő magyar államiság történelmi kultúrájának, ezzel a jövőépítésnek is. Ez több mint szimbolika: örökölt és továbbörökítendő kulturális örökség. A Várnegyed – más megközelítésben – egy olyan sziget, amely nem csupán fizikailag része a városszerkezetnek, hanem városhasználati, politikai, történeti, és kulturális szempontból fókuszpont, akár a nulla kilométerkő.”

Varga-Ötvös Béla közgazdász, városfejlesztővel az Országépítő 2016. évi második számában készítettünk interjút, amelyben tökéletesen megfogalmazta a Királyi Palota jelentőségét. Az itt folyó munka nem egy, az ország számos feladata közül, hanem az origo, amelynek állapota az egész országra kisugárzik. Jelenlegi számunkban az évek óta folyó előkészítési munka tervezési módszertanáról Gutowski Robert és kollégái cikkében olvashatnak részletesen. A cikk bevezetőjeként a tervezővel készítettünk interjút személyes kötődéseiről és az újjászületés dramaturgiájáról. Terveink szerint következő számunkban folytatjuk a Palota rekonstrukciójának bemutatását.

Címlapon Borszék új fürdőépületét mutatjuk be, amelynek megépítése fontos lépés volt az erdélyi fürdőváros egykori fényének visszaszerzésében.

Heil Tibor építészetét bemutató cikkünkben a 15 éve elhunyt, 60 éve született építész munkásságát ismerhetik meg Erhardt Gábor tanulmányában. A tervek szerint könyv is készül a kitűnő építészről, aki meredek tetőformáival, burjánzó faszerkezeteivel sokunk építészetére volt nagy hatással.

Takács Edvárd tájépítész nyerte 2023-ban az Év tájépítésze díjat. Interjúnkban palicsi származásáról, Somló-hegyre költözésükről, egyedi játszótereiről és fűzépítményekről olvashatnak.

Önellátó, ökologikus gazdaságokat bemutató cikksorozatunkban a Hideghegyre látogatott szerzőnk, ahol a 7 éve folyó otthon- és gazdaságteremtési munkát így foglalták össze lapunknak adott interjújukban:

Minden éppen csak működik, de tízéves távlatban el tudom képzelni, hogy kiderül: igenis összeáll a kép. Ha itt, ahol se víz, se áram, se út, sőt még a gazdálkodás szempontjából is hátrányos a helyzet – kötött, köves, erodálódott a meredek hegyoldal –, sikerül termékeny gazdaságot fölépíteni, akkor ez alkalmas minta lehet a kedvezőbb feltételekkel rendelkező területen élők számára.

Jelenlegi lapszámunkkal is az a célunk, hogy megfeleljünk 3 évtizedes, címlapon is olvasható jelszavainknak: Építészet – Környezet – Társadalom. Cikkeink széles merítéssel készülnek, azonban reményeink szerint a szerves gondolkozás jelenléte összeköti azokat, legyen szó a Budai Királyi Palotáról vagy Balaton-felvidéki kicsiny gazdaságról.

A 2023-as előfizetés megrendelhető ITT.