Karácsonyi könyvajánló – 2021

A honlapunkon korábban megjelent könyvajánlóinkból 12+1 kötetet gyűjtöttük össze idén karácsonyra, amelyek kitűnő ajándékok lehetnek, nem csak építészeknek. Az Országépítő folyóirat előfizetésétől az építész monográfiákig tudnak válogatni idei kínálatunkból. Korábbi ajánlóinkban bővebb leírással és gazdag képanyaggal mutatjuk be Önöknek a könyveket!

Vándorok könyve

”Ezt a naplót az idő írta. Az az idő, amely az elmúlt negyed évszázadban a mi életünk és a mi sorsunk volt, mára már történelmünk részévé vált. Minden egyes rajznak, vázlatnak, fényképnek története van. Ez a napló-könyv körülbelül hetven vándoriskolás és mestereik közös életének az almanachja. Ahogy a tanítvány tanul a mestertől, úgy tanul a mester a tanítványtól is.” (Csernyus Lőrinc)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/konyvek/vandorok-konyve/
A könyv megrendelhető az sk.orszagepito@gmail.com címen.
A könyv ára: 3 500 Ft + 2 000 Ft postaköltség

Visegrádi építésztáborok 1981-2001

”A Visegrádi Táborokban több száz fiatal építész fordult meg az évtizedek során. Belőlük vált ki az a társaság, akik ma harmincöt-negyven évesen a magyarországi szerves építészet erősségét jelentik, s azok is, akiknek a tábor belső szabadságuk és józan eszük kialakulásához kellett csupán.” (Makovecz Imre)
”A Visegrádi Építésztáborok című kötet (…) a Táborok résztvevői számára ifjúságuk lenyomata, mely a kívülálló olvasó számára megejtően bensőséges módon tárja fel, honnan indultak a magyar szerves építészetet művelő, ma is alkotó építészek. A kötet négy fejezetben mutatja be a Táborok életét és hatását.” (Harmath-Gyetvay Enikő)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/konyvek/visegradi-epitesztaborok-1981-2001/
A könyv megrendelhető az sk.orszagepito@gmail.com címen.
A könyv ára: 3 500 Ft + 2 000 Ft postaköltség

Turi Attila építészete
”Attila szerencsés csillagzat alatt született, mert ma is tisztelettel mesélhet mesteréről, Makovecz Imréről. Amit tőle kapott, az minden, ami egy önálló élethez kell (…) Munkái lélekből fakadóan gazdagok. Saját arcél jellemzi házait. Építészetében van valami kedves, magától érthető. Házai olyanok, mintha öröktől valóan helyükön állnának.“ (Prof. habil Ferencz István DLA Építész, tervezőművész, a Nemzet Művésze)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/konyvek/turi-attila-epiteszete/
A könyv megrendelhető az irodavezeto@triskell.hu címen.
A könyv ára: 7 900 Ft + 2 000 Ft postaköltség

Kuli László: Budajenő – Utazás a múltból

”A kiadvány olvasmányos formában foglalkozik a településfejlesztés Budajenőn elfogadott és megvalósított irányáról, amely útmutatást adhat a budapesti agglomeráció más, hasonló településeinek is. (…) A művészi igényességű fotóanyaggal és grafikákkal illusztrált könyv egyben tisztelgés is a gazdag sváb építészeti örökség előtt, mely az egész fejlesztési munka alapjaként szolgált.” (Kuli László)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/kuli-laszlo-budajeno-utazas-a-multbol/
A könyv megrendelhető a hivatal@budajeno.hu címen
A könyv ára: 3 000 Ft + postaköltség

Magyar Építészet 10_20

”A kétségkívül hiánypótló sorozat nyitódarabja egy évtizedet felölelve, valamennyi épülettípusra kiterjedően igyekszik átfogó képet adni − határon innen és túl − a kortárs magyar építészeti alkotásokról és alkotókról. (…) Nem kérdés, hogy e grafikailag is egyedi megjelenésű könyv a mai magyar építészet hírét viszi a világba. Mindannyiunk büszkeségévé válik majd, és hasznos, egyben meggyőző gyűjtemény lesz minden, az építészet iránt érdeklődő hazai és külföldi olvasó számára.“ (Dénes Eszter)

A könyv megvásárolható a FUGÁ-ban illetve megrendelhető az alábbi űrlapon:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfKqYa5_C1k4gsVzu0MYyuLQznyQqJbYG9R5t-op8naKdgKeQ/viewform
Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/epiteszet-10_20/
Itt lehet belelapozni: https://issuu.com/magyarepiteszkamara/docs/mek_me_10_20
A könyv ára: 7 000 Ft

Vörös Győző: Machaerus

”Megjelent magyar nyelven Vörös Győző ókorkutató világhírű kutatómunkája. Tizenkét év után fordulópontjához érkezett szentföldi magyar ásatás. A Szerző könyvében a tudományos hitelességet megőrizve, olvasmányos élményként fogalmazta meg, általa mintegy követhetjük a feltárás izgalmas lépéseit és szakaszait. A tudósok, teológusok és más szakemberek mellett a laikusok számára is különleges élményt jelent önmagában az a tény, hogy a mintegy kétezer éve bolygatlan Machaerus-hegy a Szerző meghatározása szerint időkapszulaként maradt meg.” (részletek Dvorszky Hedvig művészettörténész ajánlójából)
„A szentföldi régészeti örökség százezernél is több épülettöredékének tanulmányozása birtokában egyre árnyaltabban tudunk rekonstruálni egy eddig halott evangéliumi műemléket, (…) a bennünk élő evangéliumi szent táj meglátogatható valósággá is vált.” (Vörös Győző)

A könyv megrendelhető itt: MMA Kiadó 
A könyv ára: 7 900 Ft

Kernács Gabriella: Szabó Marianne

”Sok zseniális, rejtőzködő habitusú művész van a világon. Többen rejtőzködnek, mint amennyien a reflektorfényben állnak. Szabó Marianne is egy ilyen „árnyéki évelő”, pompás leveleit és virágait egész életében ontotta.” (részlet a fülszövegből)
“A Szabó Marianne Munkácsy Mihály-díjas textilművész életművét bemutató kötet több mint száz fotóval és illusztrációval, személyes hangvételű leírásokkal idézi elénk a több évtizedes alkotómunkát. (…) A festett nyersselyem és vászon faliképek és falikárpitok fejezetben említi a szerkesztő, hogy a művész ezekkel a művekkel lépett be társalkotóként férje, Makovecz Imre építőművészeti munkásságába.” (Kernács Gabriella)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/kernacs-gabriella-szabo-marianne/
A könyv megvásárolható a Líra könyv, ill. a Magyar Képek Kiadónál (forrás: https://www.mma.hu/fr/muveszeti-hirek/-/event/10180/album-szabo-marianne-munkassagarol)
A könyv ára: 4 900 Ft

Dr. Laposa József: Badacsony – A magyar borvidékek ékessége

”Dr. Laposa József a Badacsonyi borvidékről, azon belül is szorosabban a Badacsony-hegyről írott kötete hűen tükrözi sokrétű szakmai ismereteit, a borvidék és a szőlő szeretetét. A kötet célkitűzése: a Badacsony-hegy és a körülötte elterülő vidék szőlő- és bortermelésének hiteles bemutatása az olvasó számára. (…) A fotókkal gazdagon illusztrált kötet egyszerre kedvcsináló a borvidék mélyebb megismeréséhez, segít megismerni a szőlőművelés és borkészítés mikéntjét, ugyanakkor hiteles képet fest a fejlődő vidék problémáiról is.” (dr. Laposa József)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/dr-laposa-jozsef-badacsony-a-magyar-borvidekek-ekessege/
A könyv megrendelhető itt: https://www.laposa.hu/hu/termek/dr-laposa-jozsef-badacsony
A könyv ára: 8 990 Ft

Gazdaság és szociális hármas tagozódás a Waldorf-iskola tantervében

Ez a könyv a Waldorf-tanároknak és tanítóknak készült szöveggyűjtemény, mely tanácsokat, felvetéseket ad az oktatás tartalmát, de az iskola szervezetének működtetését illetően is. Ez még nem pótolja annak a kérdését, mit kellene tanítani gazdasági ismeretek témakörében (már a kifejezés is szűkítő, halott). De ez már inkább a tanár dolga.
Nem intellektuális ismeretekről van szó, bár kismértékben arról is. Egy érzékelőképességről, mely olyan általános kell legyen a jövőben, mint ma az egyszeregy.

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/gazdasag-es-szocialis-harmas-tagozodas-a-waldorf-iskola-tanterveben/
A könyv megrendelhető itt: https://www.europaikozep.hu/termek/rudolf-steiner-gazdasag-es-szocialis-harmas-tagozodas-a-waldorf-iskola-tanterveben/
A könyv ára: 2 021 Ft (postaköltséggel együtt)

Sulyok Miklós: Bodonyi Csaba építészete

„A Sulyok Miklós művészettörténész által jegyzett munka Bodonyi Csaba építész teljes pályafutását felöleli. Minőségi fotókkal, igényes kivitelben készült monográfiát tarthat kezében az olvasó, melyben Sulyok írásai mellett a pályatársak kísérő szövegei is helyet kapnak. A kötet egy közösségteremtő, közösségnek építő, a hely és a funkció elsődlegességét hangsúlyozó, épületeit ezekből kibontó alkotó portréját rajzolja meg, aki számára az építészet a szó legnemesebb értelmében vett szolgálat.” (részletek az ajánlóból)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/sulyok-miklos-bodonyi-csaba-epiteszete/
A könyv megrendelhető itt: MMA Kiadó
A könyv ára: 4 800 Ft

Dénes Eszter: Dévényi Sándor építészete

Dénes Eszter monográfiája Dévényi Sándor életművét járja körbe többféle megközelítésből. A kötet Sulyok Miklós által írt bevezetője bemutatja a „történetek építészét”, hiszen Dévényi minden háza önálló világként folytatja az adott hely múltja által felkínált elbeszélést. A monográfiában vezérfonalként van jelen Dévényi pécsi kötődése, ami építészetét is áthatja, hiszen összetéveszthetetlen, formabontó, ötletgazdag alkotóereje a legmediterránabb magyar város sajátos hangulatából táplálkozik.

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/denes-eszter-devenyi-sandor-epiteszete/
A könyv megrendelhető itt: MMA Kiadó
A könyv ára: 4 800 Ft

Istvánfi Gyula: Az építészet mellékvágányain

„Az építészet történetével foglalkozni, azt tanítani, a régi épületeket felidézni rajzban, és azokat megőrizni, mind olyan foglalkozás, amelyet csak az építészeti mellékvágányokon lehet űzni, s néha irigykedve nézni a fővágányon haladókat.” (Istvánfi Gyula)
„Negyven év oktatói tapasztalattal a háta mögött Istvánfi felfedi a mindent megalapozó építészettörténet-oktatás titkait, a szakma szépségeit és nehézségeit. Az iskolamester intelmei a mai napig érvényes alapigazságokat fogalmaznak meg, amelyek nemcsak a hallgatók, hanem az építészoktatás szereplői és szervezői számára is sorvezetők lehetnének…” (részlet Dénes Eszter ajánlójából)

A könyv megrendelhető itt: MMA Kiadó
A könyv ára: 4 800 Ft

+1! Országépítő – éves előfizetés

Az ORSZÁGÉPÍTŐ című folyóiratot 1989-ben alapította a Kós Károly Egyesülés, első száma 1990 nyarán jelent meg. Kiadója az Egyesülés nevében a Kós Károly Alapítvány. Felelős kiadói Dévényi Sándor és Zsigmond László, az Egyesülés igazgatói. Évente négy szám lát napvilágot (március, június, szeptember és december) 64 oldalas terjedelemben. A folyóirat célja, hogy bemutassa a magyar organikus építészet és a szerves gondolkodás különféle területeiről származó eredményeket.

A lap előfizethető itt: https://orszagepito.net/product/2022-eves-elofizetes/
4 lapszám ára: 4 000 Ft (postaköltséggel együtt)