KARÁCSONYI KÖNYVAJÁNLÓ – 2023

A honlapunkon megjelenő könyvajánlóinkból 16+1 kötetet gyűjtöttük össze idén karácsonyra, amelyek kitűnő ajándékok lehetnek, nem csak építészeknek. Az Országépítő folyóirat előfizetésétől az építész monográfiákig tudnak válogatni idei kínálatunkból. Korábbi ajánlóinkban bővebb leírással és gazdag képanyaggal mutatjuk be Önöknek a könyveket!

TOKAJ – A BORVIDÉK ÉPÍTÉSZETE

„Minden kint a szőlőben dől el, a borházban már csak megőrizni kell a must értékeit. Borászoktól hall ilyesmit az ember, mikor azt kérdezi, hogyan tud az egész világ bekerülni egy palack borba. Minden a szőlőterületen dől el, hisz minden ott van, ami a bort alapvetően meghatározza: a talaj ásványai, a dűlő fekvése, a napsütés, a hajnali pára, a botrytis, a lenge szellő. (…) Hozzáadódik még a borász tudása, a hagyomány folytatása, és már készen is van a recept Tokaj-Hegyalja építészetéhez. (…) Ez a könyv a borvidék építészetének történtét és jellemzőit villantja fel, és bemutatja az elmúlt több mint harminc év új vagy felújított épületeinek kiemelkedő példáit. Azokat a házakat, amelyeknek építész tervezői és tulajdonosai fontosnak tartják a régió karakterét, építészeti hagyományait, és munkáikkal, szellemi és anyagi erejükkel folytatják is azt a csodát, amit Tokaj-Hegyalján találtak. Amint egy pohár igaz tokaji borban az évszázadok és a szőlőhegyek esszenciája sűrűsödik, úgy a bemutatott házakban is a borvidék kultúrájának lehelete érint meg minket.” (Salamin Ferenc)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/konyvek/16173/

A könyv megrendelhető az erhardtannaluca@gmail.com címen.
A könyv ára: 12 000 Ft + 2 000 Ft postaköltség

KESERŰ KATALIN: MAKOVECZ IMRE: KÍSÉRLETEK – ÉPÜLETEK. AZ 1960-70-ES ÉVEK / EXPERIMENTS – BUILDINGS. THE 1960s-’70s.

A kutatók szerencséjére Makovecz Imre hagyatéka szó- és írásbeli, képi forrásokban gazdag. „A művészettörténész Keserű Katalin négy dolgozata ezeket tematizálja és rendezi négy gondolat köré, melyek az építész sajátos (egyéni) pályájának indulását meghatározták. (…) Makovecz (…) gondolatai és épületei különlegesek és egyéniek, párhuzamaik mégis megtalálhatók a korszak legkülönösebb és legismertebb művészei (köztük építészek) munkásságában, jelezve problematikájának és megoldásainak egyetemességét.” (részlet az ajánlóból)

A kétnyelvű (magyar és angol) tanulmánykötet megvásárolható a Makovecz Központ és Archívumban, vagy megrendelhető itt: makovecz.hu

A könyv ára: 5 000 Ft

VÁNDOROK KÖNYVE

”Ezt a naplót az idő írta. Az az idő, amely az elmúlt negyed évszázadban a mi életünk és a mi sorsunk volt, mára már történelmünk részévé vált. Minden egyes rajznak, vázlatnak, fényképnek története van. Ez a napló-könyv körülbelül hetven vándoriskolás és mestereik közös életének az almanachja. Ahogy a tanítvány tanul a mestertől, úgy tanul a mester a tanítványtól is.” (Csernyus Lőrinc)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/konyvek/vandorok-konyve/
A könyv megrendelhető az erhardtannaluca@gmail.com címen.
A könyv ára: 3 500 Ft + 2 000 Ft postaköltség

VISEGRÁDI ÉPÍTÉSZTÁBOROK 1981-2001

”A Visegrádi Táborokban több száz fiatal építész fordult meg az évtizedek során. Belőlük vált ki az a társaság, akik ma harmincöt-negyven évesen a magyarországi szerves építészet erősségét jelentik, s azok is, akiknek a tábor belső szabadságuk és józan eszük kialakulásához kellett csupán.” (Makovecz Imre)
”A Visegrádi Építésztáborok című kötet (…) a Táborok résztvevői számára ifjúságuk lenyomata, mely a kívülálló olvasó számára megejtően bensőséges módon tárja fel, honnan indultak a magyar szerves építészetet művelő, ma is alkotó építészek. A kötet négy fejezetben mutatja be a Táborok életét és hatását.” (Harmath-Gyetvay Enikő)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/konyvek/visegradi-epitesztaborok-1981-2001/
A könyv megrendelhető az erhardtannaluca@gmail.com címen.
A könyv ára: 3 500 Ft + 2 000 Ft postaköltség

TURI ATTILA ÉPÍTÉSZETE

”Attila szerencsés csillagzat alatt született, mert ma is tisztelettel mesélhet mesteréről, Makovecz Imréről. Amit tőle kapott, az minden, ami egy önálló élethez kell (…) Munkái lélekből fakadóan gazdagok. Saját arcél jellemzi házait. Építészetében van valami kedves, magától érthető. Házai olyanok, mintha öröktől valóan helyükön állnának.“ (Prof. habil Ferencz István DLA Építész, tervezőművész, a Nemzet Művésze)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/konyvek/turi-attila-epiteszete/
A könyv megrendelhető az irodavezeto@triskell.hu címen.
A könyv ára: 7 900 Ft + 2 000 Ft postaköltség

KERNÁCS GABRIELLA: SZABÓ MARIANNE

”Sok zseniális, rejtőzködő habitusú művész van a világon. Többen rejtőzködnek, mint amennyien a reflektorfényben állnak. Szabó Marianne is egy ilyen „árnyéki évelő”, pompás leveleit és virágait egész életében ontotta.” (részlet a fülszövegből)
“A Szabó Marianne Munkácsy Mihály-díjas textilművész életművét bemutató kötet több mint száz fotóval és illusztrációval, személyes hangvételű leírásokkal idézi elénk a több évtizedes alkotómunkát. (…) A festett nyersselyem és vászon faliképek és falikárpitok fejezetben említi a szerkesztő, hogy a művész ezekkel a művekkel lépett be társalkotóként férje, Makovecz Imre építőművészeti munkásságába.” (Kernács Gabriella)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/kernacs-gabriella-szabo-marianne/
A könyv megvásárolható a Líra könyv, ill. a Magyar Képek Kiadónál (forrás: https://www.mma.hu/fr/muveszeti-hirek/-/event/10180/album-szabo-marianne-munkassagarol)
A könyv ára: 4 900 Ft

LAPOSA JÓZSEF: BADACSONY – A MAGYAR BORVIDÉKEK ÉKESSÉGE

”Dr. Laposa József a Badacsonyi borvidékről, azon belül is szorosabban a Badacsony-hegyről írott kötete hűen tükrözi sokrétű szakmai ismereteit, a borvidék és a szőlő szeretetét. A kötet célkitűzése: a Badacsony-hegy és a körülötte elterülő vidék szőlő- és bortermelésének hiteles bemutatása az olvasó számára. (…) A fotókkal gazdagon illusztrált kötet egyszerre kedvcsináló a borvidék mélyebb megismeréséhez, segít megismerni a szőlőművelés és borkészítés mikéntjét, ugyanakkor hiteles képet fest a fejlődő vidék problémáiról is.” (dr. Laposa József)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/dr-laposa-jozsef-badacsony-a-magyar-borvidekek-ekessege/
A könyv megrendelhető itt: https://www.laposa.hu/hu/termek/dr-laposa-jozsef-badacsony
A könyv ára: 8 990 Ft

GAZDASÁG ÉS SZOCIÁLIS HÁRMAS TAGOZÓDÁS A WALDORF-ISKOLA TANTERVÉBEN

Ez a könyv a Waldorf-tanároknak és tanítóknak készült szöveggyűjtemény, mely tanácsokat, felvetéseket ad az oktatás tartalmát, de az iskola szervezetének működtetését illetően is. Ez még nem pótolja annak a kérdését, mit kellene tanítani gazdasági ismeretek témakörében (már a kifejezés is szűkítő, halott). De ez már inkább a tanár dolga.
Nem intellektuális ismeretekről van szó, bár kismértékben arról is. Egy érzékelőképességről, mely olyan általános kell legyen a jövőben, mint ma az egyszeregy.

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/gazdasag-es-szocialis-harmas-tagozodas-a-waldorf-iskola-tanterveben/
A könyv megrendelhető itt: https://www.europaikozep.hu/termek/rudolf-steiner-gazdasag-es-szocialis-harmas-tagozodas-a-waldorf-iskola-tanterveben/
A könyv ára: 2 500 Ft

DÉNES ESZTER: AZ ÉPÍTÉSZETI TÉR GENEZISE – HAJNÓCZI GYULA PÁLYÁJA ÉS ELMÉLETI MUNKÁSSÁGA

„Hajnóczi Gyula (1920–1996) tankönyvei és legendás egyetemi előadásai az ókor építészetéről széles távlatokat nyitottak építészhallgatók egész generációi számára, a történeti fejlődés teljességére irányítva a figyelmet. Mindemellett tervezőként a római kori műemlékek helyreállításának iskolateremtő alakja, kutatóként pedig az építészetelmélet egyik legjelentősebb hazai teoretikusa volt, maradandót alkotva a spaciológia terén is. E kötet összeállításának gondolatát a nemzetközileg elismert, nagy tekintélyű professzor születésének századik évfordulója alkalmából tartott műegyetemi tudományos konferencia és az Aquincumi Múzeumban megrendezett Hajnóczi 100 kiállítás ihlette.” (részlet az ajánlóból)

A könyv megrendelhető itt: MMA Kiadó
A könyv ára: 4 650 Ft

DÉNES ESZTER: FERENCZ ISTVÁN

„Az MMA Kiadó, Dénes Eszter és Turi Attila sorozatszerkesztők közreműködésével és az Építőművészeti Tagozat támogatásával Mestermunkák címmel új, hiánypótló, kétnyelvű építészeti sorozatot indított útnak. A szerkesztők egy-egy kortárs, a magyar építészet történetében megkerülhetetlen, ikonikus épület bemutatását tűzték ki célul magyar és angol nyelven, gazdag képanyag, eredeti rajzok és részletrajzok, építés közben készült fotók kíséretében, felfedve egy épület teljes történetét és utóéletét.

A sorozat indító darabja a Kossuth- és Nemzet Művésze díjas Ferencz István által tervezett miskolci avasi egyházi és oktatási épületegyüttes, mely a hazai elismerések mellett nagyon hamar a nemzetközi szakmai figyelem középpontjába került, a megvalósulását követő negyedik évben pedig a világ legjelentősebb kortárs épületei közé nyert besorolást.” (részlet az ajánlóból)

A könyv megrendelhető itt: MMA Kiadó
A könyv ára: 5 100 Ft

SULYOK MIKLÓS: BODONYI CSABA ÉPÍTÉSZETE

„A Sulyok Miklós művészettörténész által jegyzett munka Bodonyi Csaba építész teljes pályafutását felöleli. Minőségi fotókkal, igényes kivitelben készült monográfiát tarthat kezében az olvasó, melyben Sulyok írásai mellett a pályatársak kísérő szövegei is helyet kapnak. A kötet egy közösségteremtő, közösségnek építő, a hely és a funkció elsődlegességét hangsúlyozó, épületeit ezekből kibontó alkotó portréját rajzolja meg, aki számára az építészet a szó legnemesebb értelmében vett szolgálat.” (részletek az ajánlóból)

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/sulyok-miklos-bodonyi-csaba-epiteszete/
A könyv megrendelhető itt: MMA Kiadó
A könyv ára: 3 600 Ft

DÉNES ESZTER: DÉVÉNYI SÁNDOR ÉPÍTÉSZETE

Dénes Eszter monográfiája Dévényi Sándor életművét járja körbe többféle megközelítésből. A kötet Sulyok Miklós által írt bevezetője bemutatja a „történetek építészét”, hiszen Dévényi minden háza önálló világként folytatja az adott hely múltja által felkínált elbeszélést. A monográfiában vezérfonalként van jelen Dévényi pécsi kötődése, ami építészetét is áthatja, hiszen összetéveszthetetlen, formabontó, ötletgazdag alkotóereje a legmediterránabb magyar város sajátos hangulatából táplálkozik.

Az ajánló elolvasható itt: https://orszagepito.net/denes-eszter-devenyi-sandor-epiteszete/
A könyv megrendelhető itt: MMA Kiadó
A könyv ára: 3 600 Ft

ISTVÁNFI GYULA: AZ ÉPÍTÉSZET MELLÉKVÁGÁNYAIN

„Az építészet történetével foglalkozni, azt tanítani, a régi épületeket felidézni rajzban, és azokat megőrizni, mind olyan foglalkozás, amelyet csak az építészeti mellékvágányokon lehet űzni, s néha irigykedve nézni a fővágányon haladókat.” (Istvánfi Gyula)
„Negyven év oktatói tapasztalattal a háta mögött Istvánfi felfedi a mindent megalapozó építészettörténet-oktatás titkait, a szakma szépségeit és nehézségeit. Az iskolamester intelmei a mai napig érvényes alapigazságokat fogalmaznak meg, amelyek nemcsak a hallgatók, hanem az építészoktatás szereplői és szervezői számára is sorvezetők lehetnének…” (részlet Dénes Eszter ajánlójából)

A könyv megrendelhető itt: MMA Kiadó
A könyv ára: 3 600 Ft

+1! ORSZÁGÉPÍTŐ – ÉVES ELŐFIZETÉS

Az ORSZÁGÉPÍTŐ című folyóiratot 1989-ben alapította a Kós Károly Egyesülés, első száma 1990 nyarán jelent meg. Kiadója az Egyesülés nevében a Kós Károly Alapítvány. Felelős kiadói Dévényi Sándor és Zsigmond László, az Egyesülés igazgatói. Évente négy szám lát napvilágot (március, június, szeptember és december) 64 oldalas terjedelemben. A folyóirat célja, hogy bemutassa a magyar organikus építészet és a szerves gondolkodás különféle területeiről származó eredményeket.

A lap előfizethető itt: https://orszagepito.net/orszagepito-karacsonyi-elofizetesi-akcio-2024-evre/

Az előfizetés díja egy évre 5 800 Ft (postaköltséget csak külföldi postázásnál számítunk fel).